O vplyvoch tvrdej či mäkkej vody na zdravie človeka koluje množstvo mýtov a nepravdivých informácií. V mnohých neoverených zdrojoch sa dokonca môžete dočítať aj vyložené klamstvá – napríklad to, že by človek mal konzumovať destilovanú vodu alebo vodu úplne nahradiť ovocnými šťavami. Tým si však môžete privodiť závažné zdravotné problémy. Zistite, ako to s vplyvom tvrdosti vody na zdravie človeka naozaj je.
Tvrdosť vody je v podstate množstvo rozpustených minerálov vo vode, predovšetkým vápnika a horčíka. Platí, že čím viac rozpustených minerálov vo vode je, tým je tvrdosť vody vyššia. Voda minerály prirodzene získava z prostredia, ktorým preteká. V rôznych lokalitách sú rôzne geologické podmienky, pričom na Slovensku prevláda vápenaté podložie. To znamená tiež to, že väčšina pitnej vody na Slovensku je tvrdá (teda obsahuje zvýšené množstvo vápnika a horčíka).
Všetka voda v prírode vrátane tej pitnej teda určité množstvo minerálov obsahuje – tak to bolo vždy a na takúto vodu je ľudský organizmus prispôsobený. Tzv. destilovaná alebo osmotická voda (teda čisté H2O) sa v prírode nevyskytuje, vzniká iba úpravou (ľudským zásahom). Táto voda však nie je pitná.
Pre zdravie človeka je konzumácia vody s dostatočným obsahom minerálov dôležitá.
Tvrdosť vody sa udáva v rôznych jednotkách, napríklad v mg rozpustených minerálov na liter, častejšie však v jednotkách mmol/l.
Mäkká voda: je voda s obsahom minerálov nižším ako 0,5 mmol/l. Mäkká je napríklad dažďová alebo destilovaná voda.
Optimálna tvrdosť vody: sa pohybuje v rozmedzí 0,7-2,5 mmol/l. Táto voda je pre naše zdravie najprospešnejšia.
Tvrdá voda: obsahuje minerálov viac ako 2,5 mmol/l.
Veľmi tvrdá voda: je voda s obsahom minerálov viac ako 3,75 mmol/l. Ide o tzv. minerálne vody.
Zaujíma vás, či máte aj vy doma tvrdú vodu? Väčšinou to spoznáte jednoducho tak, že sa na batériách, rýchlovarných kanviciach či kávovaroch usadzuje vodný kameň. Jednoduché domáce testy na meranie tvrdosti vody možno tiež zakúpiť v drogérii. Ak chcete mať presné hodnoty, môžete si nechať urobiť laboratórny rozbor vody. V prípade, že čerpáte vodu z vodární, je vám zo zákona povinný presný obsah minerálov oznámiť dodávateľ pitnej vody.
Všeobecne je známe, že tvrdá voda pôsobí negatívne na elektrospotrebiče a domáce zariadenia: vytvára vodný kameň, ktorý je nielen nevzhľadný, ale tiež spôsobuje poruchy spotrebičov a skracuje ich životnosť. Navyše sa v tvrdej vode horšie rozpúšťajú kozmetické a čistiace prostriedky, a preto je ich spotreba vyššia.
S vplyvom tvrdej vody na zdravie človeka to však tak jednoznačné nie je.
Všeobecne je konzumácia vody s vyšším obsahom minerálov zdraviu prospešná, v žiadnom prípade ju nemožno nahradiť vodou destilovanou alebo vodou upravenou tzv. reverznou osmózou – takto demineralizovaná voda nie je pitná.
Minerály sa podieľajú na väčšine biochemických procesov v ľudskom organizme a sú nepostrádateľné. Zabezpečujú správnu funkciu životne dôležitých orgánov, nervovej a kardiovaskulárnej sústavy aj pohybového aparátu. Všetko má však svoje ale a aj príliš tvrdá voda so sebou nesie určité zdravotné riziká:
Tvrdá voda vysušuje pokožku, čím môže zhoršovať ekzémy a ďalšie kožné choroby. Tvrdá voda však tieto problémy priamo nespôsobuje.
Dlhodobá konzumácia veľmi tvrdej alebo minerálnej vody je podľa štúdií spojená s vyšším rizikom vzniku močových, žlčových a obličkových kameňov, artrózy či s vysokým krvným tlakom.
Mäkká voda naopak neposkytuje telu dostatok minerálov, ktoré je potrebné doplniť inou cestou, napr. zvýšenou konzumáciou balených minerálnych vôd. V opačnom prípade u človeka významne rastie riziko:
neurologických a kardiovaskulárnych problémov,
zhoršenej kvality pohybového aparátu, zubov, nechtov a vlasov,
zníženej obranyschopnosti organizmu,
vzniku tehotenských komplikácií atď.
Mäkká voda je teda jednoznačne škodlivejšia ako voda tvrdá. Napriek tomu je namieste príliš tvrdú vodu riešiť – jednak z dôvodu vyššie spomenutých zdravotných rizík, ale aj z dôvodu ochrany spotrebičov. Je však potrebné zvoliť vhodný zmäkčovač vody a nastaviť optimálnu výstupnú tvrdosť vody. Ako zmäkčiť vodu?
Úpravňa tvrdej vody Honeywell.
Zatiaľ čo na problém s príliš mäkkou vodou dosiaľ neexistuje riešenie (tzv. mineralizácia nie je príliš efektívna), príliš tvrdú vodu upravíte jednoducho pomocou zmäkčovača vody. Nie je však zmäkčovač ako zmäkčovač. Pre úpravu pitnej vody pre domácnosti aj väčšie objekty odporúčame zmäkčovače na báze iónovej výmeny. V tomto type úpravne vody dochádza za pomoci soli k absorpcii rozpustených iónov vápnika a horčíka a uvoľňovaniu iónov sodíka.
Na týchto úpravniach vody možno jednoducho nastaviť požadovanú výstupnú hodnotu tvrdosti, ktorá by sa v prípade vody určenej na konzumáciu mala pohybovať v rozmedzí 2-3,5 mmol/l (teda mierne tvrdá až tvrdá voda).
Ak máte možnosť upravovať vodu určenú na konzumáciu a zvyšok vody (teda určenú na umývanie, upratovanie, do spotrebičov) zvlášť, využite to. U vody, ktorá nie je v domácnosti určená na priamu konzumáciu, je totiž optimálna tvrdosť nižšia, zhruba okolo 1-2,5 mmol/l. Takto mäkká voda vám zabezpečí dlhú životnosť spotrebičov, nízku spotrebu čistiacich prostriedkov a vláčnu pokožku po kúpeli.
Nič nie je čiernobiele a žiadny extrém nie je dobrý. Nenechajte sa preto oklamať a pri domácej úprave pitnej vody dajte na rady kvalifikovaných odborníkov. Iba tak budete mať istotu, že konzumujete skutočne zdravú vodu.